jueves, 14 de enero de 2016

Rehabilitació de la VEU: Quan cal acudir a un/a LOGOPEDA de la VEU?


QUÈ ES LA LOGOPÈDIA?

La logopèdia s'ocupa del diagnòstic, prevenció i tractament de les alteracions de la comunicació humana, tant en comprensió com en expressió, oral i escrit, la rehabilitació de la veu, així com la reeducació miofuncional de les estructures orofaríngies.


QUÈ ES UN/A LOGOPEDA DE VEU?

És el/la professional que, després d'un recorregut formatiu, adquireix les competències necessàries per a ocupar-se de la prevenció, l'avaluació i el tractament rehabilitador de les patologies relacionades amb la veu.



COM TREBALLEM ELS/LES  LOGOPEDES DE VEU?

El/la logopeda de veu, després de realitzar una avaluació vocal mitjançant un protocol adequat, reconeixerà la situació - problema i plantejarà una sèrie d'objectius en el marc d'una teràpia.


Amb el consens del pacient s'iniciarà així un tractament rehabilitador destinat a reduir la disfonia a través d'un "canvi guiat". S'eliminaran comportaments vocals, respiratoris i/o corporals nocius i es modelaran uns nous de sans, mitjançant l'aprenentatge d'una tècnica vocal adequada (postura, respiració, relaxació, impostació vocal, ressonància, articulació i modelació). Tot fins la seva complerta normalització, automatització i generalització.

El tractament dels problemes de la veu ha de comprendre múltiples aspectes en funció de cada cas, i ha d’abastar els diferents contextos que envolten al pacient. L'enfocament serà multidisciplinari, sempre que sigui possible , havent d'existir una bona coordinació entre el diagnòstic de l' ORL , el del logopeda i l'enfocament terapèutic.


QUAN CAL ANAR A UN /A LOGOPEDA DE VEU ?

La nostra veu expressa el nostre ésser i quan falta o "li costa sortir" és sempre un motiu de fatiga. El problema vocal pot sorgir per circumstàncies diverses: des d'un mal ús de la veu fins a arribar a l'extirpació parcial o total de la laringe per malalties tumorals, passant per episodis aguts d’inflamació. En general, són diverses les causes que provoquen anomalies en la veu, tant en nens com en adults o en professionals de la veu, i aquestes s’han d’identificar quan la disfonia s’instaura.

Hauríem d'anar a un logopeda de veu quan apareixen una sèrie de símptomes vocals, indicatius de patologia vocal:

• Freqüentment se sent la necessitat de "aclarir-se la gola".

• La veu, durant un període prolongat, és ronca i disfònica, i fins i tot desapareix.

• No s'aconsegueix tenir una veu clara, es trenca, i se sent "cansament vocal" al final de la jornada, o sentim que la veu no rendeix.

• Després d'un temps de fonació apareix dolors al coll o sensació d'opressió toràcica, fins i tot processos inflamatoris laringis.

• Mentre es parla se sent la necessitat de tossir.


QUINS SÓN ELS TRASTORNS DE VEU MÉS COMUNS ?

  • Disfonies funcionals infantils i en l'adult : per un mal ús o abús de la veu.
  • Disfonies per lesions cordals orgàniques com nòduls, pòlips, edemes, traumatismes , tumors , laringitis, paràlisi recurrencials , etc. Es localitzen freqüentment en persones amb una intensa activitat vocal,  com a mestres, professors, advocats, periodistes, teleoperadors... Una altra possible causa d'aquestes lesions és l'abús vocal freqüent en persones socialment actives, agressives o en nens "que criden sempre", fins i tot en adults hiperactius que sovint parlen a un elevat volum .
  • Laringuectomitzats : intervinguts per càncer de laringe .
  • Trastorns neurològics: malaltia de Parkinson, Alzheimer, traumatismes cranioencefàlics ...
  • Trastorns de veu en gent gran: presbifonia .

Elena Martínez Castro
Responsable Unitat de Logopedia
Centre PsiCo Lleida

No hay comentarios:

Publicar un comentario